Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ   

Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται βόρεια του χωριού Αρχάγγελος. Σύμφωνα με την παράδοση είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Οι μελετητές πιστεύουν ότι από τη σύσταση της Μονής τον 11ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα αυτή ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πυρπολήθηκε γύρω στα 1730 και το 1843 ανακαινίστηκε, οπότε και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Εικάζεται ότι επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε στο υπόγειο του μοναστηριού "κρυφό σχολειό". Κατά το Μακεδονικό Αγώνα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο γνωστών καπεταναίων και πρακτόρων του ελληνικού κράτους.

Εσωτερικά και εξωτερικά της Μονής υπάρχουν τοιχογραφίες. Εντυπωσιακός είναι ο εσωτερικός της διάκοσμος με τον τεράστιο πίνακα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την ιστόρηση του Ακάθιστου Ύμνου, καθώς και την ιστόρηση του μαρτυρίου της Αγίας Χρυσής. Η τοιχογραφία εξιστορεί τη σύλληψη της Αγίας ,καθώς μαζεύει ξύλα με άλλες κοπέλες, την ευλογία που παίρνει από τον πνευματικό της για να αντέξει το μαρτύριο και ακολουθεί η σκηνή του βασανισμού και της εκτέλεσής της. Στο νότιο τοίχο της Μονής μία τοιχογραφία παριστάνει τον Άγιο Ιλαρίωνα, Δεσπότη Μογλενών και η δεύτερη έχει ως θέμα "Το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ".

Από το 1940 και για πενήντα χρόνια η Μονή έμεινε έρημη και εγκαταλειμμένη. Το 1989 Η Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας την αναβίωσε με την εγκατάσταση σ'  αυτήν μοναχικής αδελφότητας.

Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο. Μια φορά την τρίτη μέρα του Πάσχα και δεύτερη φορά, επίσημα, στις 6 Σεπτεμβρίου.